Bine te-am regasit!

Astazi m-am gandit sa aduc in atentia ta un subiect important, deloc de neglijat, pentru care insa nu se acorda o importanta foarte mare. Este vorba despre etichetele alimentare. Cum citim corect etichetele alimentelor care urmeaza sa faca parte din dieta noastra zilnica si de ce este important sa facem asta?

In primul rand, daca esti o persoana preocupata de un stil de viata sanatos, cu siguranta faci deja acest lucru. Daca esti o persoana care nu acorda importanta ingredientelor pe care le contine un aliment, cu siguranta citirea etichetelor nu reprezinta o prioritate pentru tine.

Care este de fapt rolul etichetei?

Acela “de a informa corect si cat mai complet consumatorii asupra continutului si caracteristicilor principale ale alimentelor, cu scopul de a asigura astfel un nivel ridicat de protectie a sanatatii si a intereselor acestora”, conform Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 – regulament pe baza caruia se realizeaza etichetarea produselor alimentare.

Tu ce fel de cumparator esti?

Iti este suficient sa citesti eticheta pretului si reusesti sa te decizi in cateva secunde daca vei arunca sau nu in cos produsul respectiv sau iei in calcul toti factorii cand vine vorba despre achizitionarea unui produs?

Trebuie sa-ti spun ca micile diferente in comportamentul pe care il ai tu ca si cumparator vor influenta intr-un final, intr-o maniera semnificativa, modul in care arati si te simti. De aceea, citirea etichetelor alimentelor/produselor pe care intentionam sa le cumparam, nu mai este un simplu moft sau nu ar trebui sa mai fie.

Nu te lasa influentat de ambalaj si culoare, de mesajele “sanatoase” care apar de cele mai multe ori pe mai toate produsele “care se respecta”: Fara zahar adaugat, Fara conservanti si aditivi, Fara E-uri, etc…

Sunt menite sa te induca in eroare si sa-ti creeze falsa impresie ca ceea ce urmeaza sa cumperi este cat se poate de sanatos. Nimic mai gresit. Alege intotdeauna sa citesti eticheta mica, cea localizata, de cele mai multe ori, pe spatele produsului, menita, cumva sa te descurajeze in a o mai studia, datorita scrisului mic si aglomerat.

Dar stii ceva? Acea eticheta este singura, de fapt, care iti poate oferi toate informatiile de care tu ai nevoie despre produsul respectiv si ingredientele pe care le contine, pentru a putea face o alegere adecvata si informata (cum s-ar zice “in cunostinta de cauza”).

Incepe prin a-ti face un obicei din a citi etichetele produselor pe care urmeaza sa le pui in cos. Vei observa ca la un moment dat (cam dupa ce te prinzi cum e cu cititu’ asta) va deveni chiar amuzant sa faci asta si vei putea scana rapid produsele IN si OUT.

“Bine, bine”…mi-a zis cineva la un moment dat…Dar, totusi, daca ce scrie pe eticheta nu este adevarat? Esti tu 100% convinsa ca acelea sunt toate ingredientele? Sau ca acele ingrediente provin din culturi organice?

Si raspunsul meu a fost scurt: Da, sunt 100% convinsa. De ce? Pentru ca aleg sa am incredere in ceea ce am la indemana in acel moment si pot cantari ca si putere de decizie. Este ceva ce tine de mine, ceva ce pot vizualiza si gestiona. Si acel ceva este eticheta. Singura care ma poate ajuta in luarea deciziei. Bineinteles, apoi incepi sa tii cont si de alte detalii, dar cea care primeaza este si trebuie sa fie mereu eticheta.

Cu ce te ajuta sa-ti faci un milion de ganduri?…Daca exista si alte ingrediente ascunse? Daca faina nu este 100% integrala? Daca produsul contine mai mult zahar decat scrie pe eticheta? Daca, daca, daca

Cu ce te ajuta pe tine ca si cumparator sa-ti pui atat de multe intrebari?

Orice iti trece prin minte acum, nu tine doar pentru tine 🙂

Intr-un articol viitor vei afla si care sunt informatiile de care trebuie sa tii cont atunci cand doresti sa achizitionezi un produs.

Sper ca acest articol ti-a fost de folos. Astept cu nerabdare intrebarile sau sugestiile tale.

Si nu uita: Alege informat!

Cu drag,

Luiza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *